Polémiques sur la ptisane d’Hippocrate à Minadoi - Université de Reims Champagne-Ardenne Accéder directement au contenu
Article Dans Une Revue Medicina nei secoli Année : 2017

Polemics on Ptisan from Hippocrates to Minadoi

Polémiques sur la ptisane d’Hippocrate à Minadoi

Résumé

Ptisan was a barley soup, consumed as daily bread by the Greeks. Hippocrates chose it to feed his feverish patients, because its use was very widespread in his time. Soon after Hippocrates, wheat superseded barley as the main consumed cereal in Antiquity. But owing to numerous medical polemics this barley soup survived in the food for the sick, until up the seventeenth century, even if barley had become an animal feed since the Hellenistic period. Polemics by Hippocrates, Galen, Ibn Zuhr or Giovanni Manardi generated authoritative and controversial texts that insure the longevity of ptisan.
Fichier principal
Vignette du fichier
PIETROBELLI_Medicina_nei_secoli_1010-Article Text-1891-1-10-20180214.pdf (290.8 Ko) Télécharger le fichier
Origine : Fichiers éditeurs autorisés sur une archive ouverte

Dates et versions

hal-02908328 , version 1 (12-09-2022)

Licence

Paternité - Pas d'utilisation commerciale - Partage selon les Conditions Initiales

Identifiants

  • HAL Id : hal-02908328 , version 1

Citer

Antoine Pietrobelli. Polémiques sur la ptisane d’Hippocrate à Minadoi. Medicina nei secoli, 2017, 29, pp.1077-1118. ⟨hal-02908328⟩
36 Consultations
10 Téléchargements

Partager

Gmail Facebook X LinkedIn More