Development and characterization of viticulture by-products for building applications - Université de Reims Champagne-Ardenne Accéder directement au contenu
Article Dans Une Revue Construction and Building Materials Année : 2021

Development and characterization of viticulture by-products for building applications

Résumé

This work deals with the manufacture of new bio-based materials for building insulation from viticulture by-products, and potato starch. Four types of aggregates were used separately: grape pomace, stalks, skins, and crushed stalks. The starch/aggregate mass ratio was set at 20% starch. The samples obtained were characterized in terms of density, thermal conductivity, compressive and bending strength, and sound absorption coefficient. The thermal conductivity of the different composites was found to be ca 0.075 W/(mK). Compression tests showed a high compression resistance from the starch/stalk, grape pomace/starch, and crushed stalk/starch composites. The high sound absorption coefficient indicated that these materials can be used as sound absorbers, especially the starch/grape pomace composite with a measured absorption coefficient of 0.42 for a low thickness of 20 mm only. Overall, grape by-products/starch composites seem to have good thermal, mechanical, and acoustic performance for use as insulation materials in public building construction.
Ces travaux portent sur la fabrication de nouveaux matériaux biosourcés pour l'isolation des bâtiments à partir de sous-produits de la viticulture et de fécule de pomme de terre. Quatre types de granulats ont été utilisés séparément : marc de raisin, rafles, peaux et rafles broyées. Le rapport amidon/masse d'agrégat a été fixé à 20 % d'amidon. Les échantillons obtenus ont été caractérisés en termes de densité, de conductivité thermique, de résistance à la compression et à la flexion et de coefficient d'absorption acoustique. La conductivité thermique des différents composites s'est avérée être d'environ 0,075 W / (mK). Les tests de compression ont montré une résistance élevée à la compression des composites amidon/tige, marc de raisin/amidon et tige broyée/amidon. Le coefficient d'absorption acoustique élevé indique que ces matériaux peuvent être utilisés comme absorbants acoustiques, notamment le composite amidon/marc de raisin avec un coefficient d'absorption mesuré de 0,42 pour une faible épaisseur de 20 mm seulement. Dans l'ensemble, les composites sous-produits du raisin / amidon semblent avoir de bonnes performances thermiques, mécaniques et acoustiques pour une utilisation comme matériaux d'isolation dans la construction de bâtiments publics.
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Origine : Fichiers produits par l'(les) auteur(s)

Dates et versions

hal-03376896 , version 1 (21-10-2021)

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Paternité - Pas d'utilisation commerciale - Pas de modification

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Citer

Céline Badouard, Fabien Bogard, Christophe Bliard, Mohammed Lachi, Boussad Abbes, et al.. Development and characterization of viticulture by-products for building applications. Construction and Building Materials, 2021, 302, pp.124142. ⟨10.1016/j.conbuildmat.2021.124142⟩. ⟨hal-03376896⟩
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